I Steinkjer har vi jobbet med kildesortering av plastemballasje siden 2008, og utfordringen er fortsatt å få med flere husstander til å sortere plastemballasje. Det er viktig å få gjenvunnet mer av plasten som i dag blir kastet i restavfallet. Riktig kildesortering handler om at vi tar vare på materialene i avfallet og bruker de som råvarer til å lage nye produkter.

Plasten som samles inn blir sendt til vår samarbeidspartner Grønt Punkt Norge for materialgjenvinning. På produktene som blir kjøpt i butikken er det en sirkel med en grønn og lysegrønn pil på emballasjen, dette er merket til Grønt Punkt og det viser at produsentene tar miljøansvar og har betalt for at emballasjen skal samles inn og gjenvinnes.

Av all innsamlet plastemballasje i Norge blir 65,7% materialgjenvunnet og blir til nye produkter. Den resterende tredjedelen er plast som ikke egner seg til materialgjenvinning eller som er forurenset av matrester eller som rett og slett er feilsortert. Det er derfor det er viktig at alle tar seg bryet med å skylle plastemballasje i kaldt vann, på den måten får vi enda mer plastemballasje som kan gjenvinnes.

For å lage plast kreves det store mengder olje og gass, så ved å gjenvinne plastemballasje forhindrer vi unødig klimagassutslipp og bruk av begrensede ressurser. Steinkjer og Snåsa samler inn nesten 150 tonn med plastemballasje fra husholdningene årlig, noe som tilsvarer ca 5,5 kg pr innbygger. Dette er bra, men vi kan fortsatt blir enda bedre. 

Stå på og fortsett det gode sorteringsarbeidet dere gjør.